7 pražských kaváren, které musíte navštívit

V Praze je asi 2000 kaváren a možná ještě o pár set víc," odhaduje jeden z kavárníků, se kterým při únorových toulkách natáčel Václav Müller. Vybrat pouhých 7 zajímavých podniků nebylo rozhodně jednoduché. Neznamená to, že jiných 7, 70 či 700 za nic nestojí. Jde o výběr čistě náhodný. Autor další série pořadu Prahou křížem krážem kladl důraz na osobitost, originalitu a různorodost.

Například karlínské Divoké matky mají Kristýnu Bokovou a Zuzanu Kolkovou, tedy nadšení, nápady a energii na rozdávání. Po dvou letech se jejich podnik v Hybešově ulici (kousek od Reginy) stal přirozeným útočištěm mamin, které si bez problémů zajdou na drb, na kávu nebo něco ostřejšího i se svými ratolestmi. Zatímco mamky klábosí, děti řádí jen kousek od baru. Ale jak Kristýna Boková zdůrazňuje: "Divoké matky je kavárna úplně pro všechny!"

Teprve v říjnu loňského roku otevřeli podnikatelé z Ruska na Vinohradech Time Café Křižovatka. O časové kavárně jste jistě už slyšeli. Skutečně pozoruhodné zařízení: hned u vchodu vás uvítá administrátor a začne měřit váš čas. Naštěstí jen ten strávený u nich - v kavárně. Od prvního okamžiku platíte co minuta, to koruna. Dovršíte-li 300 korun, což se rovná pěti hodinám, zbytek pobytu máte zdarma. Po celou dobu můžete konzumovat libovolné množství kávy a sušenek nebo hrát hry. Ovšem nedostanete tam ani kapku alkoholu a cigaretu si také nezapálíte.

Divoké matky: (zleva) Zuzana Kolková a Kristýna Boková

Zajímavě to mají s kouřením a nekouřením vyřešené na Letné. Kavárnu Na Cafe otevřeli dvě velké milovnice kvalitní kávy, kuřačky, které zjistily, že když už konečně vypátrají dobré kafe, musí jít do nekuřáckých zařízení. Otevřely si proto svůj vlastní domácí podnik, především pro místní, kde mají k sobě lidé blízko a můžou si k fantastické kávě zapálit i svoje milované cigáro.

Jestliže je posezení v Na Cafe stylizované jako obývací pokoj zahalený do přítmí, nedaleká Kavárna pod Lipami je velká světlá místnost, stejně tak provoněná kávou, ale bez popelníků.

Jak je to s kouřením v Cafe B Braun na Sokolské si už přesně nevzpomínám, ale vzhledem k tomu, že jde o kavárnu lékařskou, kuřáky bych tam spíš nehledal. Možná ale přijdou i tak kvůli unikátnímu designu Evy Jiřičné a jejímu točitému skleněnému schodišti. Na kavárně spolupracovalo i studio Najbrt. Na starost mimo jiné mělo jinou lahůdku – přesné rozmístění výstavky lékařských nástrojů na zdech kavárny. Takovou výzdobu opravdu jen těžko někde jinde najdete.

Ani na klasiku nezapomínám. Kavárna Louvre na Národní třídě mě ohromila už v okamžiku, kdy jsem do ní poprvé vstoupil. Dýchla na mě elegance a styl. Obsluha vždy příjemná. A pan kavárník Spohr o svém podniku hodně ví a s láskou mluví. To samé pan kavárník Břink, majitel Grand Cafe Orient. Prestižní časopis Focus zařadil světový kubistický unikát mezi 7 nejkrásnějších kaváren Evropy. Člověku se ani nechce věřit, že tam před 100 lety, v době vzniku kavárny, prakticky nikdo nechodil.

Café Louvre - majitel Sylvio Spohr

Seriál Prahou křížem krážem se pražským kavárnám věnoval v týdnu od 24.2. do 2.3.

Spustit audio