200 let Národního muzea: Národopisné muzeum

Když se vydáte dolů z Petřína směrem k Andělu, minete jezírko s lachtanem, půjdete okolo dřevěného kostelíku svatého Michaela, a od dalšího jezírka se sochou Herkula a umělým vodopádem už uvidíte Letohrádek Kinských. Bílá klasicistní budova se 4 sloupy stojí v Kinského zahradě od roku 1831 a od roku 1901 je sídlem Národopisného muzea.

V muzeu si můžete prohlédnout lidové kroje, masky, veliký betlém, je to prostě barevná přehlídka naší tradiční lidové kultury. Stálá expozice, v roce 2007 nominovaná na cenu Evropské muzeum roku, představuje každodennost venkova i sváteční chvíle tradiční vesnice 19. a 1. poloviny 20. století.

 

Expozice představuje každodennost venkova i sváteční chvíle

Národopisné muzeum nabízí výstavy představující unikáty lidové kultury českých zemí i Evropy, vystoupení folklorních souborů, kurzy tradičních řemesel a rukodělných technik, kurzy lidových tanců, výtvarné dílny, folklorní slavnosti, koncerty, semináře a odborné prezentace. Návštěvníkům k dispozici je i stylová kavárna s letní zahrádkou a prodejna stylových suvenýrů.

 

Masopustní maškary

Po návštěvě muzea lze navštívit výše zmíněný unikátní roubený kostelík svatého archanděla Michaela ze 17. století, převezený do Prahy péčí Národního muzea v roce 1929 z tehdejší Podkarpatské Rusi, prohlédnout si dřevěnou zvoničku z Valašska, barokní boží muka ze Žižkova nebo pokračovat procházkou přes nově rekonstruovanou historickou Zahradu Kinských.

 

Unikátní roubený kostelík svatého archanděla Michaela ze 17. století

Národopisné muzeum v Letohrádku Kinských se stálou expozicí Česká lidová kultura a Tradiční lidová kultura dotykem (hmatová expozice) můžete navštívit od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou. V pátek 29.června tam začíná zajímavá výstava nazvaná Století trampingu. Vypráví o dějinách a současnosti trampského hnutí i o tom, jak ovlivnilo podobu české populární kultury, umění a sportu. Otevřená bude do 1. 4. 2020.

Lidové kroje
Obličejová část masopustní maškary zvané charpa, Prachaticko, 70. léta 20. století
autoři: Jolana Nováková , KZ
Spustit audio

Související