100. výročí narození Emila a Dany Zátopkových. Kolegové na ně vzpomínají jako na úžasné vypravěče

19. září 2022 12:34

19. řijna 1922 se narodili Emil Zátopek a Dana Ingrová, která se za Emila provdala. Právě dnes by tak oslavili manželé Zátopkovi 100. narozeniny. Snad každý, kdo se s nimi za jejich života setkal, na ně vzpomíná jen v dobrém a při vyprávění se usmívá.

Čtěte také

„To byly naše legendy. Je to pár, který v našich vodách není. Jsme rádi, že jsme mohli být v jejich blízkosti, vzpomínáme jenom v dobrém a chybí nám,“ říká stříbrný olympijský medailista z roku 1972, veslař Oldřich Svojanovský.

On i ostatní pamětníci obou velikánů českého sportu začínají své vzpomínky u tréninkových metod Emila i Dany. Povídání ale stejně vždy sklouzne k tomu, jak oba dokázali bavit lidi i po skončení úspěšné kariéry. Hlavně na besedách, kde s Emilem měli moderátoři trochu starosti.

„Emil si vzal na besedě slovo a my už jsme skončili. Už nás k tomu nepustil. Neuvěřitelně zábavný člověk,“ směje se někdejší trojskokan a později šéftrenér atletiky Václav Fišer.

Čtěte také

„Když jsem viděl ten film, tak byl dobrý, ale trošku smutnější než ve skutečnosti Emil byl. Emil, to bylo velké dítě, nádhera,“ vzpomíná a komentuje film o Emilu Zátopkovi, který šel minulý rok do kin.

V něm prý nebylo příliš patrné, jak moc dobrými vypravěči manželé Zátopkovi byli. „Byli úžasní povídkáři. Ťopek byl obrovský povídkář, Dana také, trošku v jeho stínu,“ potvrzuje Oldřich Svojanovský.

Vzpomínat se bude na Emila a Danu v den jejich nedožitých stých narozenin po celé republice, hlavně na atletických stadionech.

Spustit audio

Související