Zlatá éra pražských biografů nabízela 110 kin! A lístek už od 3 korun

A-B-C, Academia, Adrie, Aero, Aleš, Alma, Amerika, Bajkal…, a z konce abecedy zase Vzlet, Zdar, Zvon a Žižkov. Zlatá éra pražských biografů ve 20. a 30. letech minulého století nabízela filmuchtivým Pražanům možnost navštívit celkem 110 kin! Těm předcházely kočovné kinematografy, přísné požární předpisy, pak první stálé kino v Praze – Bio Ponrepo. A s ním spojené jméno pána, který si původně říkal Dismas Šlambor. Projděte si s námi místa, kam se na filmy chodilo za 3 a do těch nejlepších kin za 15 korun.

Václavské náměstí tradičně patřilo a patří k centru večerní zábavy Pražanů. Kdysi se na ty nejlepší snímky vyráželo právě na Václavák. „Kdo na to měl, navštěvoval premiérové biografy, spojené s prvními projekcemi slavných filmů,“ vypráví Tomáš Dvořák z Muzea hlavního města Prahy, autor výstavy Pražské biografy. „Kdo měl do kapsy hlouběji, zašel do menších sálů, jako byly Koruna, Pasáž, Praha, Avion, Jalta, Blaník, Urania, Beseda, Hvězda, Lucerna, Světozor, Alfa, Hollywood, Illusion nebo Juliš.“ Všechny podniky byly zasazeny do architektonicky a historicky zajímavých staveb. A první projekce kočovných kinematografistů se také odehrávaly nedaleko.

Když si vyrazíme po Novém a Starém Městě, můžeme navštívit třeba místo, kde sídlil jeden z nejstarších biografů: Grand Biograph de Paris v Ječné ulici. Přesunout se k Illusionu (Emauzy), projít kolem kina Skaut (dnes Vodičkova 6) ke Kinemě Vlasty Buriana v Lazarské ulici, přes Almu v Křemencově dojít na Národní třídu a tam se zastavit u kin Louvre a Metro. Po cestě potkáte Olympic (Spálená) a velkokapacitní Adrii (Jungmannova) a vrátit se můžete ke kinům Perštýn, Konvikt a U Vejvodů, kde se dnes točí pivo. Nejstarší stálé pražské kino bývalo v domě U Modré štiky v Karlově ulici a jmenovalo se Bio Ponrepo.

Lucerna, Vodičkova ulice

V ulici Na Příkopě bývalo kino Cinema Broadway, později známé pod názvem Sevastopol. Ještě později se vrátilo k původnímu názvu a zavřeli ho v roce 1998. Teď je na jeho místě divadlo a chodíme tam na muzikály. V blízkém okolí náměstí Republiky můžete vzpomínat na novější kina: Kotva, Komorní, Roxy, Labuť a další.

Na Žižkově se vydejte třeba cestou po lidových biografech, ze kterých dnes funguje pouze Aero v Biskupcově ulici. Od něj cestou ke Koněvově třídě zavzpomínejte na už zbouraná kina Tábor (nároží Koněvovy a Domažlické) a Deklarace (Komenského). Zastavit se můžete u Pokroku a starého Edisonu, kolem Ponce se protáhnout ke Kosmoramě, Republice a zastávku si udělat u Academie.

Adrie v Jungmannově ulici

A že si nejste jisti, jestli ta místa najdete? Poradíme vám! V Muzeu hlavního města Prahy je výstava Pražské biografy otevřená až do konce ledna příštího roku. Kromě spousty dalších zajímavých exponátů jsou tu i mapy a adresy míst, kde známá pražská kina stávala. Zúčastnit se můžete i komentovaných vycházek, které muzeum pořádá, a které vás provedou po nejslavnějších biografech, které v Praze byly.

Třeba na Vinohrady. Od biografu Beránek v Londýnské ulici, přes kino Valdek na náměstí Míru se dostanete k Tatře. Na Vinohradské třídě se ohlédnete za minulostí Radia a Macešky, popovídáte si o Slavii. Výlet do historie biografů můžete uzavřít u nejkrásnějšího secesního kina Flora v Orlické ulici.

Odvysílané díly seriálu Prahou křížem krážem o pražských biografech najdete v našem archivu.

Možná v kinech pamatujete vrzající řady dřevěných sedadel
Spustit audio