Vodníci, kostlivci, dítě s oslíma ušima i bezhlavý Švéd. Seznamte se s malostranskými strašidly

Nejen v úzkých uličkách a tajemných zákoutích Prahy se skrývají strašidla, narazit na ně můžete prý i na na docela známých místech. Třeba v Nerudově ulici prý ožívají sochy a v Čertovce bydlí hned devatero vodníků! Pojďte s námi poznat možná už zapomenuté pověsti a legendy.

Italský trubač

Když se vydáte z Malostranského náměstí do kopce ulicí Tržiště, dojdete do míst, kde kdysi jeden italský trubač podědil po tetě domek. Možná to bylo ve Vlašské ulici, kde se v 16. století nejčastěji usazovali přistěhovalci z Itálie neboli Vlaši. Na Hrad je to odtud coby kamenem dohodil a právě z Hradu se do Italových uší linul zpěv paní a panen. A on, milovník karnevalů, plesů a žen zatoužil se na nějaký bál dostat.

Dozvěděl se, že uprostřed zámeckých schodů je trubačská vyhlídka a nabídl správci zahrad, že by tam zadarmo denně troubil – tedy ne úplně zadarmo, za to, že by mu správce pomohl dostat se jednou na Hrad na ples. Ale správce mu to nechtěl dovolit, protože se na vyhlídce scházel se svou milenkou. Pohádali se a správce skončil s nožem zapíchnutým v srdci. Na Nových zámeckých schodech jsou niky a z jednéz nich na vás prý může dodnes trubač vybafnout.

Vodníci z Čertovky

Čertovce se také říká Pražské Benátky. Kromě toho, že se podél ní můžete procházet parkem a třeba počítat mostky přes vodu, dá se tu prý narazit i na vodníky. „V Čertovce žije hned devatero vodníků z celkového počtu čtyřiceti, které v Praze máme,“ vypráví Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel. Žijí tu prý zelení mužíčci Vrbina, Bakule, Bublán, Puškvor, Wasrman, Prejz, Violík a Kabourek.

Bezhlavý Švéd

Bezhlavé strašidlo můžete mezi půlnocí a třetí hodinou ráno potkat v Nerudově ulici. Jeden Švéd za třicetileté války ukradl v kostele cennosti, a když z kostela vyšel, uviděl několik místních, lekl se, zpanikařil, skočil na koně a prchal pryč. Jenže o kousek dál prala pradlena prádlo a natáhla si přes ulici šňůru, aby ho mohla pověsit. Švéd si šňůry v té rychlosti nevšiml a ta mu odřízla hlavu od těla.

Po Jánském vršku se projíždí hlučný kostlivec

Kostlivci z Jánského vršku

Kostlivci se přímo po ulici po Jánském vršku prohání pravidelně v pátek. Jezdí v ohnivém kočáře nebo obchází ulicemi v plášti a s dýkou v ruce. Kočár o půlnoci vyjíždí přímo ze země také u kostela Na Prádle v Říční ulici. Kočíruje ho mnich nebo kněz a kočár táhnou bezhlaví koně.

Drbna z domu U osla v kolébce

Na Jánském vršku žil za dob Rudolfa II. alchymista Edward Kelley a také drbna Anna Hrdlová. Ti dva se neměli rádi. Ale když Hrdlové onemocnělo dítě, prosila Kelleyho o radu. Při té příležitosti si všimla, že magistr Kelley nemá uši, což v té době znamenalo, že mu je uřízli za šarlatánství. Odhalila jeho tajemství a on za trest přičaroval jejímu dítěti oslí uši. Dům se proto jmenuje U osla v kolébce.

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu. Poslechněte si, jak dopadl mnich, který kradl, a kde můžete potkat kostlivce s hřebíkem v hlavě.

Italský trubač si chtěl zatančit na hradním plese, ale vše dopadlo úplně jinak
autoři: Jolana Nováková , jku
Spustit audio