Tipy na víkend v Praze: vydejte se na Signal festival, rodinnou stopovací hru nebo komentované prohlídky s workshopy

14. říjen 2021

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Signal festival

  • od čtvrtka 14. do neděle 17. října, různá místa v Praze

Po delší odmlce se vrátí do ulic Prahy Signal festival. Tématem letošního ročníku je soužití člověka s přírodou, postupné překonání pandemie a zdravější prostředí na planetě Zemi. Signal festival tentokrát oživí ulice Starého Města, Holešovic a Karlína, představí 15 uměleckých instalací ve veřejném prostoru a šest v rozšířené realitě.

Mezinárodní den archeologie v Muzeu města Prahy

  • sobota 16. října, Zámecký areál Ctěnice a Dům U Zlatého prstenu

Muzeum města Prahy připravilo k Mezinárodnímu dni archeologie program hned na dvou místech. V Zámeckém areálu Ctěnice budou probíhat různé workshopy pro malé i velké, zájemci během nich budou moci nahlédnout do života našich předků, stát se na chvíli středověkým písařem, seznámit se s replikami nádob, ozdob, nástrojů a zbraní nebo si zahrát hry známé už ve středověku. Na programu jsou také komentované prohlídky expozice o pravěku Vinoře.

Dům U Zlatého prstenu

Za komentovanou prohlídkou se můžete vydat i do Domu U Zlatého prstenu, tentokrát k expozici Praha Karla IV. – středověké město. Ta návštěvníkům přiblíží bohatství archeologických nálezů a zajímavosti z dějin Prahy ve 14. století.

Rodinná stopovací hra Prahou křížem krážem

  • neděle 17. října, místo se dozví jen registrované týmy

V neděli se můžete vydat s dětmi na stopovací hru, kterou chystá dům dětí a mládeže Karlínské spektrum. Účastníci se v ní podívají na dvůr Karla IV. s hlavním úkolem najít a splnit dostatečné množství stanovišť ve vymezeném čase a dostat se do cíle. Jednodušší varianta hry bude probíhat v čase 9–12 hodin, ta náročnější pak v čase 14–18 hodin.

autor: ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.