Pro film Svatá mě museli zestaršit a to mě bavilo, pochvaluje si herečka Jiřina Bohdalová

8. květen 2024

„Je to příběh o pravdě, lži a o tom, když se v rámci rodiny zruší kus pravdy,“ uvádí scenárista Marek Epstein k novému filmu Svatá, ve kterém hraje hlavní roli Jiřina Bohdalová. Co oba prozradili ze zákulisí natáčení? Fungovala chemie s ostatními herci? Jak se Jiřině Bohdalové točilo v jejích začátcích s Martinem Fričem? Vědělo se dopředu, že film Ucho skončí na dlouhá léta v trezoru?

„Ona celý život lže a vytváří novou formu pravdy. Ve výsledku, jak říkáme, je to film o bábě, která lže pravdu.“ Proces pojetí hlavní postavy byl podle něj složitý. „Nevíte, jestli ta postava je, nebo není pozitivní. A stojí to velkou energii, aby vás přesvědčila o tom, že je pozitivní,“ vysvětluje Marek Epstein.

Jiřina Bohdalová

„Synopsi jsem nečetla. Četla jsem rovnou scénář a hned jsem po něm lapla. Cítila jsem tam ten potenciál,“ pokračuje herečka Jiřina Bohdalová, kterou natáčení bavilo. „A nejvíc to, že mě v mých 93 letech museli zestaršit. To se stává málokteré herečce. Měla jsem přitom hezký pocit. Takže já vím, jak budu vypadat stará,“ říká s humorem Jiřina Bohdalová.

Režisér Jiří Strach pro ni byl oporou a jistotou. „On působí, že mi věří a současně mám pocit, že nad sebou mám korektora, který dokáže velice takticky přijít. Vždycky je to spojené s noblesou. Nesnesla bych, aby mi režisér říkal nahlas připomínky a hned to chtěl splnit,“ uzavírá herečka Jiřina Bohdalová v Blízkých setkáních.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související