Pražský ostrov Štvanice čekají změny. Město chce do příprav zapojit i veřejnost

18. leden 2021

Před 90 lety tam diváci mohli sledovat vůbec první hokejové utkání na umělém ledu v Československu, po druhé světové válce tam zažili první vítězství československých hokejistů na mistrovství světa. Řeč je o zimním stadionu na pražském ostrově Štvanice. Už několik let je ale místo prázdné. To teď chce hlavní město změnit.

V místech, kde se v roce 1947 stali českoslovenští hokejisté mistry světa, teď roste tráva. Jediné, co po stadionu zůstalo, je funkcionalistická budova s kavárnou - dnes v havarijním stavu. S bouráním stadionu začali dělníci 28. května 2011.

Hlavní město chce teď vracet život celému ostrovu, zpracovává koncepci rozvoje Štvanice. Do přípravy chce zapojit i veřejnost a počítá i se sportovním využitím. Šanci má tak i nový zimní stadion. „V tuhle chvíli si určitě dokážeme představit pokračování dalšího sportovního využití ve prospěch veřejnosti. V tuhle chvíli je to otevřený příběh,“ říká náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán Petr Hlaváček ze Spojených sil pro Prahu.

Negrelliho viadukt pokračuje územím Karlína přes vltavský ostrov Štvanice do bubenské části Holešovic

Ostrov, který leží jen kousek od centra města, má mít ale i další využití. Město proto řeší také dostupnost ostrova. Štvanici teď protínají dva mosty – železniční Negrelliho viadukt a taky Hlávkův most s magistrálou a tramvajovou tratí. Brzy k nim přibude ještě lávka z Holešovic do Karlína. „Významným způsobem zlepší přístupnost ostrova. Tam dneska jezdí přívoz, který je poměrně využívaný, ale přívoz má samozřejmě určitý limit a není vhodný v každém počasí,“ říká Hlaváček. Stavět se má začít ještě letos, postavit lávku na tomto místě přitom město chtělo už v roce 1999.

Štvanici mají navíc oživit i stavby v okolí. „Chystá se filharmonie, která nebude sice na ostrově, ale bude velmi blízko, a to území velmi zhodnotí,“ uzavírá Petr Hlaváček.

Ostrov kousek od centra města našel využití dlouho před otevřením zimního stadionu. V 17. století tam stála bouda pro zvířecí štvanice, podle toho se ostrov jmenuje. Až do 20. století také městu sloužily štvanické ledárny.

autoři: Vojtěch Tomášek , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.