Prahou se můžete projet na kole podél Vltavy. I kolem Národního divadla

Prahou se můžete procházet nebo cestovat městskou hromadnou dopravou. Kdo má dobré nervy, projede ji autem. A kdo má sportovního ducha, sedne na kolo a pohledem na nejslavnější pražské památky se bude kochat z jeho sedla. Vybírat je možné z mnoha cyklotras. Ty páteřní mají označení A1 a A2.

Cyklotrasa A1 vede podél levého břehu Vltavy. Začíná na jihu Prahy v Radotíně u lávky přes Berounku a končí na severu města u přívozu v Sedlci. V centru a v Holešovicích je trasa přerušená a není značená. V okrajových částech vede převážně po samostatných cyklostezkách, v centru však po velmi rušných silnicích. Celková délka trasy je 24 kilometrů.

Trasa A2 je nejvýznamnější pražskou cyklotrasou, vede po pravém břehu Vltavy od jihu k severu. Kromě centra města je vedena po samostatných stezkách mimo silnice. V centru, od Mánesa k Těšnovskému tunelu, vede po silnici a není značená. Od Rudolfina k Těšnovskému tunelu je možné jet po náplavce. Tato trasa měří 27,5 kilometru.

Při jízdě na kole minete mnoho slavných památek - Vyšehrad, kubistické domy pod ním, Tančící dům, Mánes, palác Žofín na Slovanském ostrově, Národní divadlo, za řekou se tyčí Pražský hrad, projedete i kolem Karlova mostu či Rudolfina.

V Praze se na kole jezdí nejen pro radost, ale i do práce a z práce

Na severu Prahy na tuto trasu navazuje dálková cyklotrasa číslo 2 směrem na Kralupy, Mělník a Drážďany.

Prahou vede několik desítek cyklotras. Kudy, kam a po které z nich dojedete, se dočtete třeba na webových stránkách prahanakole.cz nebo prahounakole.cz.

Cyklotrasa nebo cyklostezka?

Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Cyklotrasa, to je obdoba trasy pro turisty. Stejně jako v terénu nás po ní vede modrá, žlutá, červená nebo zelená turistická značka z bodu A do bodu B – a to prakticky kudykoli, tedy po silnici, lesem nebo přes pole. Stejně tak je cyklista veden pomocí žlutých tabulek s čísly tras. Cestou necestou.

„Ale cyklostezka to je speciální stavba - silnice pro cyklisty, která je vybudovaná přímo pro ně, s vyloučením motorové dopravy. To znamená, že přijedou bagry, buldozery, tu něco uzmou, tu něco přisypou a vznikne cyklostezka. Většinou funguje pro cyklisty a chodce zároveň,“ vysvětluje Pavel Polák ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Cyklotrasa A2 v Modřanech

A když vám na kole dojdou síly?

S kolem můžete v Praze popojet i městskou hromadnou dopravou - na poslední plošině každého vlaku metra, nebo v tramvaji. Tam je ovšem přeprava kol možná jen ve vybraných úsecích ve směru z centra (směrem do kopce), a to kromě odpolední špičky, tedy v pracovních dnech mezi 14. a 19. hodinou. S kolem se svezete i lanovkou, přívozem nebo příměstskými vlaky.

Seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Prahou na kole jsme vysílali v týdnu od 20. do 26. dubna 2015 na Regině. Jednotlivé díly najdete v našem audio archivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.