Praha zaplatí exhumaci ostatků kněze Josefa Toufara umučeného komunistickou StB

20. srpen 2014

Ostatky kněze Josefa Toufara se budou exhumovat. Duchovní umučený Státní bezpečností po takzvaném Číhošťském zázraku je pohřbený na hřbitově v pražských Ďáblicích v hromadném hrobě pod falešným jménem J. Zouhar.

Takzvaný Číhošťský zázrak se stal v prosinci roku 1949.

„Bylo kázání. Důstojný pán byl na kazatelně a říkal: ‚Tady ve svatostánku je váš spasitel‘. Ukázal takhle rukou, já jsem se podívala na oltář a v tu chvíli se začal pohybovat ten křížek,“ vypráví pamětnice.

Příští rok v únoru uplyne 65 let od Toufarovy smrti. Exhumaci jeho tělesných ostatků za přibližně 300 tisíc korun zaplatí hlavní město Praha.

Domluvila se na tom s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem při příležitosti Toufarova blahořečení. Česká biskupská konference dala k blahořečení souhlas v dubnu 2013. Musí ho ale ještě potvrdit papež.

Pozornost se osobě Josefa Toufara věnovala i po jeho smrti v 50. letech. Číhošťský zázrak se snažila zneužít dobová propaganda, která pomocí krátkého dokumentu z rekonstrukce případu veřejnosti předkládala svou verzi příběhu.

„Šlo se věci na kloub. Zjistilo se, a tamější farář se přiznal, že na struně na hřebíčkách z kazatelny krucifixem pohyboval,“ uvádí ukázka z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.

Zároveň se začala šířit informace o tom, že měl duchovní zneužívat ministranty. Co a jak se v Číhošti opravdu stalo, dodnes nikdo nevysvětlil.

Lidé si památku Josefa Toufara připomínají na pietních akcích v únoru, kdy je výročí jeho smrti. V Ledči nad Sázavou, který leží na Vysočině nedaleko Číhoště, je dokonce malý park věnovaný umučenému knězi.

00102326.jpeg
autor: mkk
Spustit audio