Praha očima fotografa Jiřího Šebka

Jiří Šebek začal fotit v roce 2004. O čtyři roky později si jeho tvorby všimli lidé z Leica Gallery, kde začali jeho fotografie prodávat. Fotografií i výstav postupem času přibývalo a s nimi různá ocenění. Mezi nimi vyniká Grant Prahy v soutěži Czech Press Photo v roce 2016.

„Jsem minimalista, který se ve své volné tvorbě zaměřuje na fotografii staré Prahy a detaily moderní architektury. Jsem perfekcionista, který fotografuje zejména komerční architekturu pro architektonická studia i stavební firmy“, uvádí Jiří Šebek na svém webovém profilu.

„Snažím se vytvářet vizuálně čisté fotografie, které vynikají ladnosti linií a křivek. Díky černobílému pojetí většiny mých fotografií dávám vyniknout struktuře fotografovaných objektů,“ vysvětluje Jiří Šebek.

Za jeden z nejvydařenějších Šebek považuje snímek Radotínského mostu, na první pohled připomínající gotickou katedrálu.

„ Když jsem tam přijel, bylo zataženo, ale já jsem potřeboval slunce, aby fotka měla nějakou plasticitu. Tak jsem si sedl a čekal. Asi za hodinu a půl, přesně podle předpovědi slunce začalo vycházet z mraků a nasvěcovalo sloupy jeden po druhém. Jako velký bonus se odněkud vynořil bezdomovec a prošel se přesně prostředkem té fotky,“ vzpomíná s úsměvem fotograf.

Jiří Šebek kromě vlastní tvorby vede i fotografické workshopy. V současné době připravuje knihu o vzniku souboru Chrámy nové doby, který nafotil v rámci soutěže Czech Press Photo.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.