Požáry v Řeporyjích navštěvují geologové z celého světa

Dva bývalé vápencové lomy, štola, která je spojuje a tunel pro úzkokolejnou malodrážku. Národní přírodní památka Požáry se rozkládá na ploše 2,71 hektaru a objevíte ji v Řeporyjích. Požáry jsou významným nalezištěm zkamenělin.

Přírodní památku jsme navštívili s Radkem Mikulášem z Geologického ústavu Akademie věd. (Ten před několika lety objevil na Náchodsku 210 let milionů let starou stopu dinosaura.) Lomy Požár 1 a Požár 2 mají jámový charakter. Vápence se v lomu Požár 1 těžily pro výrobu cementu, i pro chemický a sklářský průmysl. Část těženého materiálu byla používaná jako stavební kámen. Práce zde byly ukončeny před 2. světovou válkou. Těžba v lomu Požár 2 byla ukončena v závěru 40. let minulého století. Tamní malodrážka sloužila k dopravě těženého vápence z lomu k železnici Praha – Rudná.

V těsném sousedství národní přírodní památky Požáry se nachází stále funkční kamenolom Řeporyje, ve kterém je těžen vápenec a je veřejnosti nepřístupný. V sousedství Požárů se rozkládá národní přírodní památka Dalejský profil.

Národní přírodní památka Požáry v Praze - Řeporyjích
V sousedství Požárů se nachází stále funkční kamenolom Řeporyje, ve kterém je těžen vápenec a je veřejnosti nepřístupný
Město je na dohled
Spustit audio