Netradiční představení na řece a v poštovní budově nebo operu na návsi přináší festival Jižní Svéráz

19. květen 2024

Divadlo tam, kde byste ho možná nečekali – tak se dá charakterizovat nový divadelní festival Jižní Svéráz. Jeho nultý ročník začal v Českých Budějovicích a nabídne představení na řece, v budově staré pošty nebo v pivovaru. Je to první viditelnější akce pro veřejnost spojená s kandidaturou na Evropské hlavní město kultury 2028.

„Je to velmi zvláštní festival, protože se věnuje jenom divadlu, které se odehrává na nějakém netypickém místě,“ charakterizuje site-specific festival ředitelka Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

„Je to buď divadlo venku, open air, nebo divadlo, které nějakým způsobem reaguje na jiný než divadelní prostor, site-specific, nebo je to divadlo imerzivní, to znamená takové, kde se ruší hranice mezi jevištěm a hledištěm a divák se vlastně stává součástí divadelní akce odehrávající se všude okolo něj,“ upřesňuje.

Jako první to mohli zažít lidé, kteří se po řece vydali na představení Jihočeská odysea. „A je to skutečná odysea, protože diváci se nalodí na loď a pět hodin plují po řece a divadlo se odehrává jak na té lodi, tak různě na březích, občas z lodi také vystoupí. Je to představení určené pro rodiny se staršími dětmi,“ popisuje Martina Schlegelová.

Jihočeské divadlo se k festivalu připojí ještě třeba činoherní premiérou Rozum a cit na českokrumlovském otáčivém hledišti nebo operou Prodaná nevěsta, kterou sehraje na návsi v Holašovicích.

Čtěte také

Jižní Svéráz propojí místa v kraji, ale také velké čtyřsouborové divadlo s nezávislými scénami. Jednou z nich je Rezi.Dance Komařice, kterou vede Markéta Hrdlička Málková. „K nám jezdí tvůrci tvořit představení, jsme rezidenční dům, tak jsme oslovili jednu z těchto skupin, a to skupinu My kluci, co spolu chodíme, která náš prostor velmi dobře zná a zaměřuje se na imerzivní představení. Jejich představení Hostina se bude odehrávat u nás na dvoře,“ říká.

Se svým pravidelným letním site-specific projektem se připojí také Divadlo Continuo. Inscenaci složenou z fragmentů dopisů známých osobností s názvem Zatím, do té doby, navždy sehraje v budově bývalé pošty v Českých Budějovicích. „Má tři patra, spoustu místností, výtahy, zákoutí, je toho opravdu hodně a zrežírovat diváky, aby se v tom pohybovali podle našich představ, je skoro nemožné,“ přemýšlí o prostoru režisér Pavel Štourač.

„Takže si myslím, že je do velké míry necháme, aby si sami procházeli ten prostor. To samozřejmě klade ohromné nároky na to zabydlet všechny místnosti scénografií, svícením, zvukem, technikou, ale hlavně nějakou hereckou akcí. Je to pro nás úžasná příležitost posunout náš projekt někam dál,“ dodává.

Divadelní festival Jižní Svéráz potrvá až do září a diváky zavede třeba ještě do sklepení pivovaru nebo na třeboňský zámek. Více si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související