Nechci parazitovat na tragické události. Chtěl jsem poukázat na lidskou bezohlednost, říká mladý filmař a čerstvý držitel Českého lva Adam Martinec

Křišťálového krasavce nedávno získal za svůj bakalářský film Anatomie českého odpoledne – snímek inspirovaný skutečnou a tragickou událostí, která se stala před třemi lety u jezera Lhota. Utonuli tam tehdy dva vietnamští chlapci.

Potkáváme se v přístavu na Smíchově. „Pojď dál,“ zdraví mě s úsměvem Adam na lodi, kde žije. Vaříme si kávu a usedáme ke stolu. Zapínám diktafon.

Probíráme spoustu věcí, ale nejvíc pochopitelně film. Zajímá mě jeho inspirace. A taky co ho vedlo k tomu, natočit o tragédii dvou utopených kluků film. „Kauza mě tehdy hodně zasáhla, všude se o ní psalo. Začal jsem si hledat informace, co se tam skutečně stalo. Ve filmu jsem chtěl postavy polidštit.“

Ceny, které za film Anatomie českého odpoledne získal Martin Adamec

V roli plavčíka, který je jedním z hlavních aktérů filmu, se představil herec Jakub Špalek. Výrazná je taky postava pokladní nebo provozovatele areálu. „Rád kombinuji profesionální herce s neherci,“ dodává Adam. Nutno podotknout, že film vyniká nejen scénářem a hereckými výkony, které působí zcela přirozeně, ale taky počtem účinkujících, skvělou kamerou a zvukem. „Zvuk byl velký oříšek, natáčelo se ve vodě, na pláži, ale všechno nešlo použít. Museli jsme pak dotáčet postsynchrony.“

Film Anatomie českého odpoledne poukazuje na charakter nás Čechů. Jak se v krizových situacích chováme a jak dokážeme být bezohlední. „Přijde mi, že je pro nás vždycky jednodušší předat tu zodpovědnost na někoho dalšího, na nějakou instituci. V onen osudný den to bylo jen zavolání policie.“

Odcházím s pocitem příjemně stráveného dopoledne u kávy s člověkem, ze kterého jde pokora, a to nejen k filmařině. Nemůžu se ale zbavit myšlenek, které se mi dodnes honí hlavou – proč jsme takoví a jak to můžeme jako společnost změnit. Asi tuším, musíme každý začít sám u sebe.

Adam Martinec

O Adamu Martincovi

Adam Martinec studuje režii na  FAMU. Za snímek Anatomie českého odpoledne získal Českého lva v kategorii nejlepší krátký film, Cenu Magnesii za nejlepší studentský film a také Cenu české filmové kritiky za nejlepší krátký film.

PS. Těší mě, že máme tak nadané mladé filmaře, jako je právě Adam. Takže Adame, budu teď tvoji tvorbu sledovat a těším se na tvé další počiny.

Držte se a nebojte, zase bude líp! Snad.
Vaše létající redaktorka Sabina

#letajiciredaktorka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.