Letnou a Holešovice od září spojí průchod. Bude to velmi vytížená tepna, myslí si starosta Prahy 7 Jan Čižinský

Praha 7 letos slaví 140. narozeniny a k nim si nadělí třeba dlouho plánované propojení mezi Letnou a Holešovicemi. Jak bude vypadat? Nejen o tom mluvil v pořadu K věci starosta Jan Čižinský z hnutí Praha Sobě. Řeč byla také o dalších plánech a novinkách nebo o školství a zavedené funkci sociálního pedagoga.

Praha 7 jako jedna z mála městských částí podporuje návrh na zpoplatnění vjezdu do části Malé Strany a na Smetanovo nábřeží.

„Jako starosta Prahy 7 chci ten výsledek, že se nebudou zpožďovat tramvaje. Praha 7 je závislá na tramvaji 12 a 17 a obě se v centru výrazně zpožďují, rozhazuje to celý harmonogram MHD. Takže za mne by tomu tento krok velmi pomohl,“ vysvětluje Jan Čižinský.

Právě časová přesnost a spolehlivost městské hromadné dopravy je podle něj úplný základ. „Pak máme nějakou naději, že ji lidé budu používat a nebudu používat auta. A ti, co auty jezdí, že se někam dostanou.“

Důležitá propojení

Praha 7 letos slaví 140. výročí, v listopadu roku 1884 byla k Praze připojena obec, která se jmenovala Holešovice-Bubny. „My vydáme knihu, ale jinak budeme slavit vlastně celý rok na těch průběžných akcích,“ říká starosta.

Velkou novinkou letošního roku bude dlouho očekávané spojení Letné a Holešovic. „Od září vznikne konečně prostup pro pěší a pro cyklisty mezi ulicemi Veletržní a Dělnická a úplně to změní poměry v té městské části. Myslím, že to bude velmi vytížená tepna. Možná mnohem důležitější než třeba Štvanická lávka.“

Čtyři metry široká asfaltová komunikace pro pěší a cyklisty bude po celé délce osvětlená a oplocená. V místě křížení s provizorní kralupskou tratí povede mimoúrovňově, podchodem. V rámci plánované výstavby nové čtvrti by mělo jít o budoucí ulici pojmenovanou po Nicholasi Wintonovi.

Nové propojení by mělo vzniknout také na dalším místě. „Ulice U Studánky se Stromovkou. Vlastně ZŠ Umělecká a MŠ U Studánky, tak ty skutečně jenom vylezou ven a přejdou přes lávku a budou ve Stromovce. Takže to je další propojení, které bude určitě velmi využívané.“

Jak se Praze 7 osvědčila funkce sociálních pedagogů na školách? Za co by Jan Čižinský chtěl vzdát hold svým předchůdcům? A myslí si, že by za určitých okolností dokázala Praha Sobě vládnout v koalici s ANO? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.