Kreativní kampus uprostřed Prahy žije. V Hybernské 4 se setkávají akademici, studenti i veřejnost

25. listopad 2017

V centru Prahy, na dohled od Prašné brány a Obecního domu, byl ještě na začátku roku celý komplex prázdných a nevyužívaných budov. Dnes to tu žije a opuštěné domy se staly místem festivalů, přednášek, koncertů, výstav a setkávání. Unikátní projekt Kampus Hybernská vzniká ve spolupráci Univerzity Karlovy a pražského magistrátu. Kampus uprostřed města má nejen sdružovat akademiky, studenty a umělce, ale zároveň být otevřený široké veřejnosti.

„My se snažíme vybudovat otevřenou vysokou školu. To je naše dlouhodobá ambice, která směřuje k vytvoření nějakého rozhraní mezi univerzitou a veřejností, na pomezí vědy, výuky a umění," popisuje proděkan Filosofické fakulty UK Pavel Sitek. Velikost celého komplexu dovoluje, aby se tu zabydlelo více aktivit a činností najednou.

Momentálně tu funguje festivalové zázemí, studentský dům pro setkávání studentských spolků, podzemní kino pro 30 diváků, kavárna, velký a malý přednáškový sál, galerie a sdílený ateliér. „Chystáme tady i prostory pro řádnou výuku. Chceme sem dislokovat takové výukové moduly, které se nebudou bát otevřít dveře lidem z ulice," říká Pavel Sitek. www.facebook.com/Hybernsk

Dvůr Kampusu Hybernská během Prague Coffee Festivalu
Kavárna a bar v Hybernské
Velkorysé prostory budov v Hybernské 4
autor:
Spustit audio