Dva muži okradli přes bankovní účty přes 100 lidí. Škoda přesahuje 20 milionů korun

11. prosinec 2019 14:56

Dva muži lákali z lidí informace k bankovním účtům. Pak z nich kradli peníze. Poškozených je zatím více než sto, škoda přesahuje 20 milionů korun. Pražská policie zloděje dopadla.

„Na rozpletení případu a dopadení pachatelů pracovali kriminalisté několik týdnů a v minulých dnech zahájili trestní stíhaní třiadvacetiletého a pětadvacetiletého muže pro trestné činy neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému s nosiči informací,“ oznámila policejní mluvčí Violeta Siřištová.

Nejdříve policie zadržela mladšího z mužů, který byl „mozkem celé operace“. Nyní se nachází ve vazbě. Trestaný byl v minulosti několikrát za podobné podvody, ze kterých je nyní obviněn. Ve vazbě už sedí i druhý muž, který byl dříve odsouzen za násilnou a majetkovou trestnou činnost.

„Případ je mimořádný enormním počtem podvedených uživatelů,“ uvedla Siřištová. Dvojice podle ní využívala takzvaných phishinových útoků, při kterých lidi nasměrovala na falešné přihlašovací stránky internetového bankovnictví nebo podvodné on-line platební brány. Pachatelé tak získali přístupové údaje k účtům nebo k platebním kartám. Z účtů poškozených pak převáděli peníze, v některých případech si vyrobili kopie platebních karet a peníze vybírali z bankomatů.

Policisté upozorňují, aby jste při platbách na Internetu používali pouze důvěryhodné platební brány nebo služby a nikdy nezadávali při platbách pomocí platební karty také její PIN. Dále doporučují nikomu nepřeposílat nebo neoznamovat autorizační zprávy z banky.

autor: jp | zdroje: ČTK , Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy
Spustit audio