Areál pražského Výstaviště znovu ožil. Na pilotním koncertu Chinasek zpívali fanoušci v respirátorech

12. květen 2021

Šance pro kulturu – tak nesl název pilotní koncert, který se odehrál v úterý 11. května večer na Křižíkově fontáně v Praze. Poslechnout si kapelu Chinaski a houslistu Pavla Šporcla mohlo dva tisíce fanoušků z celého Česka. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření sledovali diváci koncert v sektorech na sezení.

Vstupenka na večerní koncert na pražském Výstavišti tentokrát nestačila. Fanoušci museli dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR testu nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností bylo písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19.

Protiepidemická opatření

V hledišti byly oddělené sektory a vstupy. Část fanoušků sledovala koncert za branami areálu. „Buďme rádi vůbec za to, že máme tohle umožněné. Je to opravdu mimořádnost po tak dlouhé době. Respirátory, testy – všechno skousnu, hlavně, že něco zase zažijeme. Pokud máme zamezit nějakému šíření a skloubit to s kulturou, tak klidně,“ říká fanynka z Libčic nad Vltavou.

Za přísně dodržovaných protiepidemických opatřeních sledovali diváci koncert v sektorech na sezení.

Fanoušci museli na koncertu své oblíbené kapely sedět a nemohli si tak zatancovat – to ale nevadilo, pohybovali se totiž i vsedě. A na píseň Vrchlabí je frontman Chinaski Michal Malátný vyzval, aby si s ním zazpívali přes nasazený respirátor.

Pilotní koncerty pořádají také zástupci klasické hudby. Do projektu ministerstva kultury byly zařazeny čtyři koncerty Pražského jara za přítomnosti publika. Od 17. května budou navíc povolené venkovní akce pro 700 lidí.

autoři: Jiří Štefl , ech | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.