76 projektů, které změní Prahu, uvidíte v CAMPU 2/3

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) představí Prahu v budoucnosti na výstavě s názvem „Praha zítra?“.

Na 25 metrové projekci uvidíte 76 vybraných projektů: bytové domy, nová veřejná prostranství nebo stavby významné pro rozvoj železnice a tramvajové dopravy. Výstava, která potrvá do konce března, nabídne v rámci doprovodného programu i vycházky pro nejmenší návštěvníky a devět samostatných večerů na témata výstavby a rozvoje.

Nejvýraznější skupinou projektů jsou rekonstrukce veřejných prostorů v podobě parku na Karlově náměstí, kompletní přeměny Vítězného náměstí a také rekonstrukce Malostranského náměstí a Klárova. K Vítěznému a Karlovu náměstí je navíc připraven i doprovodný program v podobě samostatných přednášek.

Kurátorský výběr Adama Gebriana zahrnuje mix rezidenčních projektů, administrativních budov i rekonstrukcí škol a úřadů. I když výstava nemá za cíl hodnotit provedení jednotlivých projektů, dbá na to, zda v rámci metropole vyniknou svou kvalitou a pojetím.

U mnoha projektů figuruje jako autor nebo koordinátor Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Jeden projekt je dokonce věnován revitalizaci Emauzského opatství, ve kterém IPR i CAMP sídlí. Prostor areálu takzvaných Pragerových kostek se veřejnosti otevře ještě více, než je tomu doposud.

„Celý prostor se otevřel už před pěti lety, kdy IPR oficiálně vzniknul. Připravili jsme projekt na revitalizaci areálu, který lze provádět souběžně s nutnou rekonstrukcí budov. Chceme jít příkladem a věříme, že vznikne nový kvalitní park v centru Prahy,“ říká ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

První díl o tomto projektu z 16. ledna 2019 si můžete pustit níže.

Spustit audio